You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

1984 var ett händelserikt år på många plan. På EAB fattades beslut och genomfördes förändringar som skulle ha stor inverkan på företagets fortsatta utveckling. Andra generationen Andersson köper familjeföretaget EAB och ett helt nytt affärsområde adderas i verksamheten.

Att be Per-Åke och Sven-Gunnar prata om svunna tider är en utmaning. Det är nu och framåt som gäller. Uttrycket att ”växa med uppgiften” känns synnerligen befogat när vi nu gör en 40-årig tillbakablick kring både kompanjon- och ägarskap. 

1984 var Svenne 27 år och jobbade sedan ett par år tillbaka på EAB som produktionsledare. Pelle var 24, läste ekonomi på Handels och bodde i Göteborg. På EAB jobbade också systern Catrine, 21 år, med ekonomi och administration – alla tre uppvuxna med att under skollov och lördagar vara behjälpliga i företaget på ett eller annat sätt. Pappa Erik och mamma Alice ville givetvis att företaget skulle gå vidare i kommande generationer, något som förverkligades 1984 då bolaget såldes till de tre barnen. 

– Det var självklart nervöst att gå till banken och behöva ta ett stort banklån, men det fanns ingen tvekan om att det var det här vi ville göra, säger Svenne som samma år också blivit far till sonen Alexander. 

– Vi är uppvuxna med EAB som en naturlig del av familjen och visste mycket väl vad det innebar att driva ett familjeföretag. Det är en livsstil, snarare än ett arbete, säger Pelle som flyttade tillbaka till Smålandsstenar för att axla ansvaret som VD. 

– Det som drev Erik var i huvudsak inte viljan att göra EAB till ett stort bolag. Det var ansvaret för sina medarbetare. Det sista han ville var att behöva säga upp någon i brist på arbete och därför tog han in alla jobb han kunde få och var aldrig rädd för att anta nya utmaningar. Allra helst skulle vi ligga i överkant på vad som var möjligt att leverera. Det ledde bland annat till att vi gick in och satsade på lagerinredningar på en ganska hårt konkurrensutsatt marknad, säger Pelle som förutom VD-skapet också initialt blev ansvarig för att utveckla det nya affärsområdet och fortsätter:

– På EAB fanns både kunskap och maskinell kapacitet och redan från början ville vi skapa en särskiljande position på marknaden genom att leverera hög kvalitet och kundanpassade lösningar. Satsningen hade sina utmaningar, men vi kom i gång bra och kunde anställa tio nya medarbetare.

En mer synlig verksamhet

Nytt affärsområde och bra snurr på både stålbyggnader och portar gjorde att man blev trångbodda i sina befintliga lokaler på Södra Industriområdet i Smålandsstenar. 1986 påbörjades byggnationen av en helt ny fabrik utmed Nissastigen där man sedan flyttade in januari 1990.

– Vi tyckte att vi tog i när vi byggde 13 000 kvadratmeter. Genom de nya lokalerna kunde vi få till en mycket bättre logistik och ta in större projekt, berättar Svenne.

För att förstå tillväxtresan kan tilläggas att EAB idag, efter ytterligare 12 till- och ombyggnationer, förfogar över nära 60 000 m2 på samma plats.

Möjligheterna överskuggar riskerna 

Kort efter inflyttningen, utbröt den stora finanskrisen och det är i nöden som vännen prövas och entreprenörskapet ställs på sin spets. 

– Vi har gått igenom flera tuffa perioder, men alltid känt oss starka tillsammans. Det är en av de största fördelarna med att vara två och att ha samma intresse av att driva verksamheten vidare på bästa möjliga sätt. Men, det här var verkligen en krävande tid där vi gjorde allt för att tänka kreativt och hitta jobb för att hålla verksamheten i gång och våra medarbetare sysselsatta. Tack och lov hade vi byggt upp en ekonomisk buffert, men även en sådan kan sina när veckor blir till månader och kanske år, berättar Pelle. 

I kriser kan man också se möjligheter och spänna bågen ytterligare, vilket Pelle och Svenne valde att göra. 

– Vi kunde tydligt se våra kunders behov av en effektiv pallhantering på sina lager och då föddes tanken på att ta fram en maskin som skulle kunna utnyttja kundens lagringsyta optimalt. Vi gick nu in i ett område där vi själva inte tidigare varit, det vill säga en produkt med avancerad teknik på en nivå som definitivt låg utanför vår komfortzon. Vi tog en risk men möjligheterna har alltid överskuggat riskerna, berättar Pelle. 

Från Smålandsstenar till New Zeeland

Genom ett lyckat samarbete mellan både externa och interna resurser föddes Radioshuttle™ (som då kallades för Maxipacker). En maskin och ett system som tog EAB ut i världen, mer eller mindre, över en natt.

– Det kändes overkligt att vi relativt omgående fick en förfrågan från bland annat Nya Zeelands största mejerikooperativ, Fonterra, som finns i 140 länder. Det var ett stort ögonblick när första leveransen lämnade EAB för vidare transport till andra sidan jorden, minns Svenne.

Snart lämnade fler leveranser Smålandsstenar med destinationer till i stort sett alla världsdelar. Nu börjar också EAB förknippas med ingenjörskonst utöver de mer traditionella smidesarbeten som utgjort kärnverksamheten.

1997 väljer Catrine att sälja sin del av familjeföretaget EAB till sina bröder, samma år som EAB fyller 40 år och inviger en ny tillbyggnad. Nya milstolpar står redo att passeras.

EAB på löpet

– Vi fick ett erbjudande om att leverera stålkonstruktioner till en ny fotbollsarena i Borås 2004. En arena som skulle bli Sveriges modernaste fotbolls- och evenemangsarena. Det hade inte byggts en arena på 50 år, så jag var skeptisk till en början, men Svenne gav sig den på att hitta en lösning som vi skulle klara av att leverera, berättar Pelle.

– Utmaningen låg i att konstruera, tillverka och montera Europas längsta balkar utan stödpelare, två för långsidorna på 106 meter och två för kortsidorna på 81 meter. Lägg sedan till att det var runda rör som skulle sammanfogas, så blir ekvationen ännu mer komplicerad. Men, vi hittade en lösning som fungerade. Jag minns att jag körde förbi löpsedlar där det stod ”Smålandsföretag bygger helt ny arena i Borås”. Det glömmer jag aldrig, säger Svenne.

Bra utförda jobb ger nya jobb

På EAB är det nästan övertydligt hur viktigt det är att aldrig se ett jobb som ”bara ett jobb”. Genom att ta sig an alla projekt, stora som små, med samma professionalitet och respekt för kunden, har man byggt upp långa samarbeten som resulterat i projekt som ingen av bröderna vågat drömma om.

– När Net-On-Net skulle bygga en ny lagershop 2009 i Linköping, blev vi tillfrågade om att både bygga och inreda fastigheten. Byggnationen var på uppdrag av Boråsföretaget Bockasjö, som bygger, äger och förvaltar fastigheter. Det nyvunna samarbetet visade sig bli startskottet för den enorma utveckling vi sett inom vårt affärsområde EAB Stålbyggnader, säger Svenne.

Bockasjö hade nämligen fler projekt på gång, stora sådana, som man ville att EAB skulle bygga och 2011 resulterade det i EABs största order genom tiderna. 

– Vi skulle bygga en logistikfastighet på 26 500 kvadratmeter åt Schenker på Airport City i Landvetter. Redan 2012 byggde vi sedan ut fastigheten som slutligen blev nästan 43 000 kvadratmeter, säger Pelle. 

Så inleddes en ny era där EAB blev en av marknadsledarna i södra och mellersta Sverige inom tillverkning och montage av stålbyggnader till de logistikfastigheter som på ett nästan explosionsartat sätt byggdes för att täcka behovet av den snabbväxande e-handeln. 

Kompanjoner i 40 år

Det har flutit mycket vatten under brödernas broar genom åren. En naturlig fråga att ställa i sammanhanget, men som verkar näst intill främmande för bröderna, är: Hur går det att hålla sams under så lång tid? Tröttnar man aldrig på varandra?

– Genom att fokusera på arbetet och att lösa de utmaningar som dyker upp finns inte tid att ifrågasätta. Vi är alltid raka mot varandra och säger vad vi tycker. Olikheterna ser vi som kompletterande styrkor. Inte svårare än så, säger Svenne och Pelle håller med.

Minnen som satt spår i hjärtat

Milstolpar i all ära, men det är inte löpsedlar, antal levererade pallställ eller prestigefyllda projekt som lyfts när Pelle och Svenne får frågan om det starkaste minnet genom de 40 år de varit kompanjoner.

– Mitt starkaste minne är när jag och Svenne med familjer står vid Grand Hotel i Stockholm under EABs 50-årsjubileum och ser hur 450 EAB-are med respektive kommer in med båt, lägger till vid bryggan och en efter en går utmed röda mattan till hotellet, ackompanjerade av en blåsorkester, säger Pelle.

– Jag tänker direkt på när vi firade 60-årsjubileum 2017 i Båstad. På morgonen efter den stora festen, dukades det upp för brunch på stranden. Alla våra medarbetare var på plats, många klädda i hattar, solen sken. Minnet av detta gör mig fortfarande tårögd, säger Svenne. 

Dessa minnen är signifikativa för hur relationen mellan ägare och medarbetare varit genom åren. Framgångar ska firas med laget. 

– Vi är inget utan all den kompetens, lojalitet och kraft som finns hos var och en av våra medarbetare. Går det bra för oss ska vi också dela med oss och tillsammans skapa gemensamma minnen. 

Blicken vänd framåt 

Som sagt, att blicka bakåt tillhör inte Pelle och Svennes favoritsysslor. Nu tar de nya steg mot framtiden genom att arbeta sida vid sida med tredje generationen Andersson. 

– Det är verkligen en ynnest att få arbeta med sina barn på det sätt vi gör nu. Alla sju barnen visar en genuin entusiasm och vilja att utveckla EAB vidare. Vi har ju bara varit två, nu är de betydligt fler och det borgar för att det ska gå ännu bättre framöver, avslutar Pelle och Svenne. 

Dela

Postat under