You are using an outdated browser, we highly recommend that you use a modern browser (Chrome, Firefox, Edge etc.) to get the full experience of this website.

De sitter på skidelitens händer. De säljs på världens mest exklusiva varuhus. Förmodligen har du också haft eller har ett par. Vi pratar om Hestra Handsken.

Företaget som satt orten Hestra på världskartan, platsen där allt startade 1936 och fortfarande utgör navet för verksamheten. Med försäljning i ett 40-tal länder, 400 aktiva handskmodeller och en ständigt ökande kundkrets inom sport, mode och yrkesarbete började det dock bli trångt i Hestra. Något som nu åtgärdats i form av ett helt nytt lager på 3 000 m², som byggts och inretts av oss på EAB.

Anton, som tillhör fjärde generationen Magnusson, är sedan 2019 VD för företaget. Han har även en mer unik titel i sitt CV. Tillsammans med sin kusin Niklas utbildade han sig till handskmakare 2012 och de var då de första personerna som genomfört denna utbildning i Sverige på 47 år. Idag har han också ett mästarbrev i handskmakeri och kan därmed utbilda andra i hantverket.

– Hestra Handsken ska stå för kvalitet i allt från design och funktion till hållbarhet över tid. Då är det viktigt att kunna hantverket från grunden och aktivt vara med i produktutvecklingen genom att hela tiden förbättra och förädla, berättar Anton, till vänster i bild.

Kontroll genom hela värdekedjan

Det var Antons gammelfarfar, Martin Magnusson, som grundade företaget 1936 för att förse traktens skogshuggare med slittåliga handskar. När skidbacken Isaberg anlades i området såg han möjligheten att utöka sortimentet till den växande gruppen utförsåkare. Det ena ledde till det
andra och idag levererar Hestra Handsken drygt 2,5 miljoner handskar, med full kontroll från utveckling till leverans, till en global marknad.

– Det är ovanligt i vår bransch att man äger sina produktionsenheter, men för oss är det oerhört viktigt att äga hela värdekedjan för att kunna hålla kontroll och garantera kvalitet i alla led. Vi köper därför själva in skinn, tyg, foder och andra material och har egna fabriker i Kina, Kambodja,
Ungern och Vietnam, där vi nu parallellt med byggnationen i Hestra bygger vår andra fabrik med en yta på 11 000 kvadratmeter. Totalt har företagskoncernen 900 anställda medarbetare.

Medveten riskspridning

Senaste åren har tillväxten varit stor, vilket bland annat kan härledas till en ökad outdoor-trend, där man varit snabb med att utveckla sitt sortiment till fler målgrupper och nya marknader.

– Vi har medvetet försökt öka riskspridningen och inte vara för beroende av enskilda marknader och kundsegment. Våra varor säljs genom återförsäljare och i egna butiker, men också direkt till konsument via vår egen e-handel. Nästan alla leveranser till privatpersoner och återförsäljare
i Europa sker från Hestra. Vårt dotterbolag i Denver, USA, hanterar leveranser till kunder och konsumenter i Nordamerika från sitt eget lager.

Hestra – mer än ett varumärke

Oavsett framtida tillväxt är ägarna fast beslutna om att behålla navet i form av huvudkontor i Hestra.

– Det är ett direktiv från oss som ägare att företagets huvudkontor aldrig får flyttas från orten. Hestra är så mycket mer än ett varumärke, det är här vi har våra rötter och vår själ. Idag märker vi av att våra kunder mer och mer uppskattar leverantörer som står för långsiktighet och trygghet, när så mycket annat är osäkert i världen. Utöver ny lagerbyggnad, renoverar vi även våra befintliga lokaler. Vi har dessutom sett till att förbereda oss på andra sätt för fortsatt expansion i Hestra.

Samarbete med EAB sedan 1975

– Vi vill samarbeta med lokala entreprenörer som står för samma höga kvalitet som den vi levererar till våra kunder. Erik Larsson Bygg AB är totalentreprenör för den nya byggnaden och EAB är en given partner även i detta projekt. Vi vet att de alltid levererar den bästa lösningen och vi känner därför stor tillit.

– Det är alltid roligt att leverera till närliggande företag. Till Hestra Handskens nya lagerbyggnad har vi på EAB levererat och monterat stålstomme, takplåt, väggelement, bleck, beslag och portar.

Martin Mårtensson, försäljningschef på EAB Stålbyggnader.

Det är dock inte första gången EAB levererar till Hestra Handsken. Det första samarbetsprojektet
ägde rum 1975 och gällde en tillbyggnad. Sedan dess har kontinuerliga leveranser av bland annat lagerinredning skett. Så även denna gång, i form av pallställ och hyllställ.


– Vi ser det som positivt att EAB finns nära om något behöver kompletteras eller kräver
underhåll. Filip Carlsson, som är vår kontakt för lagerinredningar på EAB, kommer hit då och då för att se över våra behov, vilket är bra då vi vill vara en säker och väl fungerande arbetsplats.

Säsongspeak av rang

– Med det nya lagret får vi ökad lagervolym, högre flexibilitet och bättre flöden. För även om vi försöker ha ett sortiment som ska hjälpa till att utjämna säsongsvariationerna, har vi en extrem peak från oktober till december, då 70 % av vår omsättning ska in i och ut från vårt lager.

– Vi har avslutat avtalen med de externa lager som vi haft på olika ställen och kommer nu att samla all vår lagerverksamhet på en plats. Förutom nya hyll- och pallställ har vi även flyttat en stor del av vår befintliga EAB-inredning till de nya lokalerna. Detta visar att EAB har levererat kvalitetsprodukter som står sig över tid, en egenskap vi själva prioriterar i våra produkter, där hållbarhet och lång livslängd är av största vikt. För att främja hållbarhet och minska slit och släng erbjuder Hestra Handsken sina kunder möjlighet att skicka eller lämna in sina handskar för lagning.

Gemensam invigning

Den stora invigningen av lagret kommer dröja till senare delen av hösten.
– Då ska även vår nya fabrik i Vietnam stå klar och planen är att ha en samtidig invigning, där digital teknik får se till att vi kan fira tillsammans. Vi är ju ett och samma Hestra Handsken
oavsett var i världen vi befinner oss, avslutar Anton.